10 лютого 2016

ЯК ПЛАНУВАТИ ПРОЕКТ?

Як встигнути зробити проект до потрібного терміну? Правильна організація або менеджмент проектної діяльності – одна з найважливіших завдань усієї роботи.


Плануйте з кінця
Не можна планувати проект крок за кроком та ще й з точки старту – це майже гарантія, що ви не встигнете. Плануйте з кінця, спираючись на проектні завдання. При зворотному плануванні ви набагато краще бачите ризики і вихід за межі відведеного часу. Повинна бути точка, коли все буде закінчено, щоб залишився час на підготовку до виступу або презентації продукту.

Відштовхуйтеся від дати презентації
Відштовхуйтеся від дати, коли потрібно представити результат, будь то захист, конференція або передача замовнику. За 7-10 днів до цього вже повинен бути готовий макет, пристрій або постер/презентація (і всі його складові – графіки, діаграми, малюнки, фото, схеми, тексти тощо). Потрібно перевірити на повноту результати роботи: вийшло те, що планувалося? Може виявитися, що тема, що виноситься на захист – не та, яку ставили на початку. Наприклад, по ходу роботи над браслетом ви могли побачити, що він вже існує і коштує недорого. Зате ви зробили якийсь крок в бік або вперед, зробили іншу річ, додали цікаву функцію – це теж етап розвитку.

Дотримуйтесь плану
Потрібно розділити проект на кілька великих завдань, потім ці завдання розбити на більш дрібні, а потім визначити терміни і ресурси. Список завдань треба перетворити в чорновий план проекту з наступними стовпчиками: (1) перелік справ/завдань, (2) період виконання і дата готовності, (3) відповідальні, (4) необхідні ресурси – матеріали, техніка, приміщення, добровільна допомога, консультації експертів, гроші тощо. У кожної задачі повинен бути виконавець, який зможе її виконати, а з списку завдань видно, якими навичками для цього повинен володіти виконавець. Календарний план містить дати початку і завершення робіт по кожній задачі (враховуючи вихідні та святкові дні, відпустки, паралельні роботи тощо). Підготовлений командою календарний план узгоджується з ресурсним центром.

Орієнтуйтеся на список закритих завдань
Правильне планування передбачає визначення дати та списку закритих завдань – що до цієї дати має бути готове. Всі завдання можна вибудувати в одну лінію: якісь завдання існують незалежно один від одного, а інші виконуються послідовно. При цьому існує незнищенна базова лінія, без якої нічого не станеться, – з мінімальними витратами вона веде до проектного результату. Завдання мають різний пріоритет і породжують лінії нових дій (додаткові функції, інтерфейс, прототипування і т. д). Лінії можуть бути різного кольору: червоний – найважливіша, синя – забезпечує результат, чорні – допоміжні або удосконалять завдання, сині – інфраструктурні завдання.

Позначте контрольні точки
При такому способі планування потрібні проміжні контрольні результати – контрольні точки. Набір контрольних точок є в кожній лінії. Такий спосіб планування підвищує передбачуваність.

Завжди залишайте запас часу
Розбираючи проект на завдання і визначаючи час їх виконання, можна зрозуміти, що в цьому навчальному році учень встигне зробити тільки частину великої задачі і представить її як готовий результат. А в наступному році він зможе зробити нову розробку, або удосконалити старі. Таким чином, у вас з'явиться ближній і дальній план. Не треба чекати, коли діти все зроблять, і давати їм нове завдання – її можна включати паралельно в потрібній точці.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ НЕ ВСТИГЛИ?
  • Разом розберіть помилки, щоб зрозуміти, як ви планували час.
  • Обов'язково потрібен реабілітаційний варіант: шкільна конференція, конкурс на участь у літній школі. Тоді в наступному році дитина зробить ривок і встигне.
  • Якщо ви не встигли – значить, були проколи. Потрібно проговорювати ці моменти і витягати з них досвід.
Джерело: http://www.edutainme.ru/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...