20 жовтня 2015

9 сервісів для створення хронік (стрічки часу)

Незважаючи на те, що хроніка у нас асоціюється в першу чергу з послідовністю історичних подій, складання таймлайнів сьогодні – звичайна справа не тільки для навчання або роботи, але і для особистих потреб. 

Хроніки будуть цікаві не тільки тим, хто хоче розібратися в історичних перипетіях, але і тим, хто хотів би створити свою власну унікальну історію, позначивши ті події свого життя, які залишили справжній слід в долі. Адже, по суті, створення хроніки – це універсальний спосіб організувати будь-яку інформацію. 
Нові інструменти об'єднують аудіо, відео, фотографії на одній сторінці, в хронологічному порядку і завжди розповідають унікальну історію. Сьогодні творцем такої історії зможете бути ви самі. Саме тому ми вирішили описати кращі сервіси і додатки для створення хронік.

Meograph

Слоган сервісу Meograph говорить: «Чотиривимірне оповідання». І справді, інструменти ресурсу дозволяють створювати мультимедійне оповідання на основі комбінації новин, історій, фотозвітів з подорожей, картинок, відео, аудіофайлів, гіперпосилань, карт Google і багато чого іншого. Щоб почати роботу з сервісом, необхідно створити обліковий запис або увійти за допомогою Facebook. Для створення події тисніть на кнопку Create Meograph та розважайтеся, як душа просить.


Джерело: Meograph.

Можна вказувати послідовність подій, виділяти окремі події, прикрашати їх фото і відео, робити накладення звукової запису на створений «меограф» (так творці сайту називають кінцевий продукт створюваної хроніки), ділитися своєю роботою в соцмережах тощо. Крім того, на сайті є можливість підписуватися на оновлення авторів, чиї історії вас зацікавили. У якомусь сенсі Meograph може бути вашим персональним блогом, в якому ви створюєте нетривіальні історії, інтерактивні фотоальбоми або корисні для роботи та навчання хроніки. 

Time Toast 

Це сервіс створення хронік, який володіє простим інтерфейсом і легкою інтеграцією з Facebook. Порядок роботи з Time Toast гранично простий – ви обираєте пункт «Додати подію» і починаєте творити історію: свою або Наполеона Бонапарта, історію XVII або XIX ст. – список можна продовжувати нескінченно. Сервіс дозволяє включати в хроніку текст, посилання та фотографії. Так, тут немає можливості додавати відео і аудіо – але це та ціна, яку доводиться платити за швидкість створення таймлайна і інтуїтивно зрозумілий інтерфейс. Якщо ж ви зайшли на Time Toast не для того, щоб створити свою лінію часу, а щоб знайти вже існуючу, варто почати пошук з вибору категорії, яких тут чимало: «Музика», «Фільми», «Наука і технології», «Бізнес», «Політика», «Біографії», «Мистецтво і культура», «Особистості», «Історія».

Джерело: Time Toast.

Capzles Social Storytelling

Capzles Social Storytelling схожий на Meograph тим, що він дозволяє користувачам інтегрувати інформацію з різних джерел (відео, аудіо, фото, текстові і т. д.) в один створюваний файл. Термін «сторітеллінг», який присутній у назві ресурсу, вже давно увійшов в західну журналістику для позначення способу розповіді історії за допомогою аудіо, відео, фото, тексту, зібраних в одній стрічці і представляють візуально єдину цілісну картину. Тепер такий спосіб передачі інформації вийшов за межі журналістики і потрапив у поле уваги всіх тих, кому є про що розповісти. Хочете створити фотоісторію минулого літа? Чи вам хочеться створити креативну біографію Тараса Григоровича Шевченка, яка буде більше схожа на репортаж про його життя? Тоді вам обов'язково потрібно вивчити сайт Capzles. Крім того, створеними тут творіннями легко ділитися – достатньо відправити своїм друзям або колегам присвоєну хроніці посилання. На сайті також є пошук за категоріями, так що можна знайомитися з творами інших після швидкої реєстрації. 
Джерело: Capzles.

Dipity

Один з найпопулярніших сервісів для створення хронік, на якому ви зможете знайти різні події – від історії підкорення космосу до досліджень нанотехнологій в IBM. Глобальна мета розробників – створити хроніку всіх подій, які хоч якось представлені в Інтернеті. На відміну від інших подібних сервісів, Dipity «заточений» на інтеграцію з іншими знаменитими майданчиками: YouTube, Google, Twitter, Facebook, Flickr, Blogspot і т. д. Кожну подію в таймлайні можна описувати досить докладно, не обмежуючись одним-двома реченнями, що, безумовно, робить сервіс більш зручним для використання в школі. Цікаво, що готову стрічку можна переглядати в різних режимах: Timeline (як стрічку часу), Flipbook (кожну подію окремо), List (список подій), Map (місця включених в хронологію подій). На Dipity можна створити безкоштовний обліковий запис, який дозволить користувачеві зробити три таймлайна, або купити можливість створення 10-ти хронік місяць за $4.95. 
Джерело: Dipity.

myHistro

Мабуть, цей сайт вартий окремої згадки – адже він русифікований, так що, якщо для вас англомовні сайти – це бар'єр, можна спробувати створити свою першу хроніку тут. Тим більше, що сервіс володіє всіма можливостями для створення інтерактивної інформативної хроніки. Особливістю myHistro є те, що тут мультимедійні файли, що відносяться до тієї чи іншої події, інтегруються з картою, так що в результаті ми отримуємо не лише оповідання, але й інтерактивну картографію. Крім того, на myHistro можна будь-яку публічну історію конвертувати в pdf або експортувати в Google Earth для зручного зберігання. Розміщенням хронік в соцмережах і в блозі вже нікого не здивуєш, тим не менш, ця функція є у сервісу. Загалом, зрозумілий і досить зручний сервіс. Для тих, хто віддає перевагу мобільність, на App Store є безкоштовний додаток для iPhone.
Джерело: myHistro.

Tiki-Toki

Tiki-Toki – функціональний стильний ресурс для створення красивих інтерактивних хронік з використанням технології 3D. Кожна історія, створювана на Tiki-Toki, в першу чергу привертає увагу своїм оформленням, хоча і зміст тут можна створювати досить різноманітне. Ви можете вантажити фото і відео як з комп'ютера, так і використовувати популярні ресурси – YouTube, Vimeo і т. д. В Tiki-Toki є можливість дробити кожен період і створювати паралельні сюжети, різні події виділяти кольором, групувати події з використанням одного і того ж кольору і створювати події в 3D-режимі (події розташовуються таким чином, що картинка стає «глибокої», а не «широкої»). У безкоштовної версії ви зможете створити лише 1 хроніку, для п'яти таймлайнів доведеться придбати аккаунт за $7,50 в місяць. 

Джерело: Tiki-Toki.

TimeRime

Напевно, TimeRime – самий зручний сервіс для використання його можливостей у школі. Крім того, що тут можна створювати, переглядати та обмінюватися інтерактивними хроніками, TimeRime пропонує навчальним закладам створювати власну інтерактивну середу, захищену паролем і доступну тільки вчителям і учням окремої школи. Ці можливості входять в платний пакет Edu School (150 євро в рік), який наділять викладачів правами адміністраторів (редагувати і видаляти роботи, видаляти облікові записи колишніх студентів, додати коментар до шкалою). В платному пакеті доступні такі функції як друк хронологий у форматі PDF, настроювання заголовків сайту і навіть створення субдомену власної школи (наприклад, college.timerime.com). До всього іншого, TimeRime добре взаємодіє з інтерактивними дошками SMART Board, що робить його ще більш привабливим для використання на уроках. Втім, сервіс доступний і в безкоштовному режимі – правда, вже без приємних бонусів. Ось одна з інтерактивних хронік, створених на сайті:
Джерело: TimeRine

Timeline JS

Цей сервіс цікавий тим, що вміє перетворити таблиці Google Spreadsheets в хроніки. Порядок роботи дуже простий: ви заповнюєте таблицю відповідно до зразка, потім вставляєте посилання на таблицю в генератор таймлайнsв і отримуєте код для розміщення готової хроніки на сайті. При цьому не варто боятися, що хронологія вийде громіздкою або некрасивою: майже всі хроніки, створені на Timeline JS, відрізняються зручністю і строгим стильним дизайном. До речі, сервісом часто користується сайт французької газети Le Monde, а вже цим естетам визначено варто довіряти.
Джерело: Timeline JS.

BEEDOCS Timeline 3D

BEEDOCS Timeline – це програма, яка дозволяє створювати хронології без доступу до Інтеренету, офлайн. За великим рахунком, у додатку ви створюєте інтерактивну слайд-презентацію, кожен кадр – це барвисте подання певної події, моменту, спогади. Підготовлені в BEEDOCS Timeline хроніки можна розшарювати в соціальних мережах і розміщувати на власному сайті. Більш того, додаток для iOS дозволяє виводити слайди хроніки на екран телевізора за допомогою AirPlay. Загалом, додаток для душі, якщо, звичайно, ви готові заплатити за версію для iOS $15, а для Mac - $65.
Джерело: BEEDOCS Timeline 3D.

Вибрати сьогодні є з чого. Головне, визначитися з метою створення історії і матеріалом, який ви хочете представити на часовій шкалі. І якщо для класичних хронік відмінно підійдуть сервіси Time Toast, Dipity, TimeRime, подорожі та походи прекрасно впишуться в myHistro, то на таких ресурсах як Meograph і Capzles ви зможете створювати справжні репортажі, сюжети яких будуть гідні уваги самої широкої публіки. 



L;thtkj^Джерело: https://newtonew.com/overview/9-servisov-dlja-sozdanija-hronik

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...