02 вересня 2016

Як правильно шукати в Google (2)

Мета пошуку в Інтернет - отримати якомога більш точну і релевантну інформацію по введеному в пошуковик запиту. Для цього пошукові системи використовують складну техніку аналізу текстів web-сторінок. 


Не вдаючись у подробиці роботи алгоритму пошуку Google (в який, до речі, часто вносяться зміни), потрібно зауважити, що Google аналізує не тільки сторінки, що відповідають пошуковому запиту, але і сторінки, які посилаються на шукану. Робиться це для більш правильної розстановки знайдених сторінок в пошуковій видачі, відповідної їх "авторитетності".

Мова йде про PageRank (PR) - показнику "важливість" сторінки в Google, істотно впливає на її місце в пошуковій видачі. Чим більше посилань на потрібну сторінку міститься на інших сторінках, тим вище її PR. Крім того, Google віддає перевагу знаходити сторінки, на яких слова пошукового запиту, введеного вами, розташовані недалеко один від одного. 

Ваше шукане слово шукається у всіх елементах сторінки до тих пір, поки ви не використовуєте який-небудь оператор, що дозволяє значно звузити сектор пошуку, тому застосування операторів — це, в першу чергу, засіб фільтрації результатів.

Оператори пошуку

У попередній статті "Як правильно шукати в Google (1)" мова йшла про застосування символів - операторів пошуку. Але Google прекрасно розуміє і слова - оператори, які дозволяють нам знайти практично будь-яку інформацію. Офіційний перелік операторів Google можна подивитися за адресою http://www.google.com/help/operators.html. Список складається з 11 слів-операторів. 

Насправді їх дещо більше, якщо врахувати оператори, які працюють і в Google Groups (спільноти за інтересами Google). Крім того, не виключена поява нових операторів, наприклад, проходять тестування і т. п. Нижче наведено список відомих і найбільш уживаних операторів Google з описом їх функцій.

cache:
Якщо пошукова машина проіндексувала яку-небудь web-сторінку, вона зберігає її в своєму кеші. Трапляються ситуації, коли оригінальна сторінка недоступна ("впав" сервер, DoS-атака). У цьому випадку, застосовуючи даний оператор, можна переглянути недоступну сторінку з кешу пошуковика. При цьому сторінка буде представлена у тому вигляді, в якому її відвідав пошуковий бот. 

Можна ввести запит, який відразу буде видавати кешовану версію сторінки з певним адресою: cache:адреса_сторінки, де замість слів "адреса_сторінки" вбиваємо бажаний URL. Якщо потрібно знайти у кешувати сторінки якусь інформацію, треба після адреси сторінки через пробіл написати запит цієї інформації. Не робіть пробіл між двокрапкою і адресу сторінки.
Приклад: cache:vsepoisk.blogspot.com або vsepoisk.blogspot.com пошук

link:
За допомогою цього оператора знаходяться сторінки, в яких є посилання на сторінку запиту. Так, запит [ link:www.google.com ] видасть ресурси, в яких є посилання на google.com. Вводити без пробілів між оператором і URL.
Приклад: link:prokotov.blogspot.com

related:
Пошук сторінок зі схожою тематикою. Якщо ввести запит у вигляді related:www.auto.com, то Google видасть схожі сторінки (за ключовими словами). Не поєднується з іншими операторами. Між цим оператором і адресою не ставиться пробіл.
Приклад: related:prokotov.blogspot.com

info:
Оператор [info:] дозволяє побачити інформацію про запитувану сторінку, якою володіє Google. Вводиться без пробілів.
Приклад: info:zabolelkot.blogspot.com

define:
Даний оператор цілком заміняє собою тлумачний словник. Застосовуйте його, якщо хочете дізнатися значення незрозумілого слова чи терміна. Вводити без пробілів.
Приклад: define:вінчестер

stocks:
Дозволяє знайти біржові котирування з декількох джерел (Yahoo Finance, Fool.com MSN MoneyCentral і ClearStation). Не застосовується з іншими операторами. Запит вводиться з пропуском!
Приклад: stocks: intel

allinurl:
Оператор знаходить сторінки, в адресі яких є зазначене слово. Не поєднується з іншими операторами.
Приклад: allinurl:books fantasy

inurl:
Якщо включити оператор [inurl:] в запит, то Google обмежить результати пошуку документами, що містять це слово в URL. Наприклад, за запитом [inurl: Google пошук] будуть показані документи, в яких згадується слово "Google" в URL, і слово "пошук" в будь-якому місці документа (URL). Зверніть увагу, що не повинно бути пробілу між [inurl:] і наступним словом.
Установка [inurl:] перед кожним словом запиту рівнозначна застосування [allinurl:] перед усім запитом. Так, наприклад: [inurl: Google inurl: пошук] еквівалентний запитом [allinurl: Google Search].
Приклад: inurl:games кряк

inanchor:
Оператор проводить пошук заданих слів у тексті посилань. Може застосовуватися з іншими операторами. Без пробілу в запиті.
Приклад: inanchor:остеопороз

movie
Оператор для кіноманів. Шукає фільми, огляди фільмів, кінотеатри, де йде шуканий фільм. Використовувати з пропуском!
Приклад: movie Кавказька полонянка

book
Пошук повних текстів книг. Як правило, лінки на повні тексти книг будуть на початку видачі. Далі підуть посилання на книги з потрібним словом. Обов'язковий пробіл.
Приклад: book Таємничий острів

music
Пошук музики та інформації на музичні теми. Як ви, напевно, помітили, останні три оператора вводяться без двокрапки. Це не помилка; так буде краще... Тут також не забудьте залишити пробіл.
Приклад: music Філіп Кіркоров

Phonebook: Rphonebook: Bphonebook:
Оператори для пошуку телефонних номерів за звичайним або бізнес-довідників. На жаль, ці оператори нормально працюють тільки в США і Канаді. Не застосовується з іншими операторами.
Приклад: rphonebook: John Smith NY

site:
Даний оператор шукає задане слово в межах вказаного сайту. Якщо не ставити слово, Google видасть кількість проіндексованих сторінок вказаного сайту. Працює з іншими операторами. Між оператором та адресою сайту пробіл не ставиться. Між оператором і шуканим словом пробіл потрібен.
Приклад: інформація site:vsepoisk.blogspot.com або так: site:vsepoisk.blogspot.com інформація

allintitle:
Якщо почати запит оператора [allintitle:], який перекладається як "все в заголовку", ми отримаємо посилання, в яких шукане слово або фраза знаходяться в заголовку сторінки. Застосовується з пропуском.
Приклад: allintitle: беплатный софт

intitle:
Даний оператор, як і [allintitle:], знаходить сторінки з вказаним словом у заголовку, тоді як інші шукані слова можуть бути в будь-якому іншому місці сторінки. Якщо поставити оператор [intitle:] перед кожним словом запиту, це буде рівнозначно використання оператора [allintitle:]. Пробіл не ставиться.
Приклад: intitle:безкоштовний intitle:софт = allintitle: безкоштовний софт

allintext:
Даний оператор шукає сторінки з усіма зазначеними словами в тексті сторінки. Не застосовується з іншими операторами. Пробіл не потрібен.
Приклад: allintext:літаючі слони

filetype:
Як відомо, Google індексує не тільки html-сторінки, але і файли інших форматів. За допомогою цього оператора можна задати пошук файлів з певним розширенням. Список підтримуваних при пошуку розширень - http://www.google.com/help/faq_filetypes.html
Приклад: підручник іспанської мови filetype:pdf

numrange:
Оператор шукає вказане слово з прив'язкою до зазначеної дати (дат). Так, при запиті [Ван Гог numrange:1888-1890] Google покаже сайти, на яких є відомості про Ван Гога в період з 1888 по 1890 р.
Приклад: Буш молодший numrange:2006-2008

safesearch:
Оператор, який дозволяє виключити з результатів пошуку сайтів еротичного та іншого подібного змісту.
Приклад: safesearch:статеве дозрівання

Не можна назвати цей перелік вичерпним хоча б з тієї причини, що в ньому не наведено оператори працюють в Google Groups і Google News. Але для звичайного використання, цього списку цілком достатньо. 

Звичайно, для пошуку будь-якої інформації або документів можна ввести у пошуковик простий запит з пари слів, не обтяжуючи себе використанням операторів. Але іноді потрібно знайти, наприклад, складні цитати або біографію мало відомих людей. Тут можуть виникнути труднощі, які можна вирішити застосуванням операторів пошуку Google.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...