17 вересня 2015

Ігри і вправи для тренування і розвитку пам'яті

Хороша успішність дитини в школі неможлива без хорошої пам'яті. Пам'ять є наріжним каменем навчання і виховання, формування навичок та особистісної орієнтації у світі. Для того щоб швидко, легко і в той же час вибірково запам'ятовувати наростаючі з кожним роком навчання обсяги інформації, потрібно тренувати пам'ять як в школі, так і вдома. Дуже часто батьки задають педагогам і вихователям питання: як краще розвивати пам'ять? Які прийоми і вправи для цього використовувати?
Відразу ж слід зазначити, що погана пам'ять просто не існує як поняття. Просто деякі люди не використовували її правильно з дитинства і не намагалися розвинути. Якщо у людини є деякі сумніви в твердості його пам'яті, він перестає їй довіряти і, як наслідок, знижує навантаження на неї, користуючись додатковим інструментарієм для збереження необхідної інформації. В результаті пам'ять перестає працювати на належному рівні. Тому не варто твердити про погану пам'ять, а слід постійно навантажувати її і тримати в тонусі.
Треба сказати, що на пам'ять робить істотний вплив увага. Саме вона визначає ефективність, яскравість і точність ваших спогадів. Адже саме дрібниці, які ми часто упускаємо зі своєї уваги, і роблять наші спогади такими реальними.

Особливості пам'яті дитини

Розвивати пам'ять дитини потрібно з самого раннього віку. Але оптимальний варіант — це 5-6 років. У цьому віці дитина вже володіє певним обсягом знань, має необхідні навички і вміння, у нього в цьому віці інтенсивно розвивається довільна пам'ять.

Вправа на розвиток пам'яті дошкільнят. Запам'ятай гудзики

Грати можуть як двоє дітей, так і більше. Але починати потрібно з мінімального числа гравців. Перед кожним граючим набір гудзиків, набори повністю ідентичні, але всередині кожного набору жоден ґудзик не повторюється двічі. На початку тренувань можна обходитися невеликою (3-4) кількістю ґудзиків, а згодом гру можна ускладнювати і гудзики додавати (10-12).
Перед кожним граючим лежить ігрове поле: аркуш паперу, розкреслений на квадрати. Перший гравець має свої 3-4 гудзики довільно на ігровому полі і показує другому гравцеві. Другий гравець дивиться певний час і намагається запам'ятати розташування гудзиків. Потім лист з гудзиками закривається іншим аркушем паперу, а другий гравець повинен вибрати зі свого набору ідентичні гудзики і розташувати їх у тому ж порядку. Після чого проводиться перевірка правильності виконання завдання.
Гра тим складніше, чим більше кількість гравців і кількість гудзиків, розташованих на ігровому полі.
На самому початку тренувань діти зазвичай не можуть впоратися з таким завданням. Тому їм потрібно запропонувати взяти гудзики в руки, запам'ятати їх колір, форму, обсяг, потім описати зовнішній вигляд словами, пояснити, де і який ґудзик лежить. Після всіх цих тренінгів результат починає поліпшуватися, а якщо займатися систематично, то незабаром ви помітите помітний рух вперед.

Що змінилося в одязі?

Це досить проста вправа не тільки тренує пам'ять, але і змушує концентрувати увагу, а також дає додаткові навички письма у молодшого школяра. Мама або вихователь просить дитину запам'ятати все, що на ній одягнене. Потім дитина повинна записати те, що вона запам'ятала і покинути кімнату. Мама щось швидко змінює у своїй зовнішності (спочатку щось одне, потім завдання можна ускладнювати), а дитина повинна здогадатися, що ж змінилося.

Гра "Знайди однакові карти"

Зазвичай діти люблять грати в карти, а дорослі зазвичай припиняють це заняття. Але в даному вправі карти допоможуть нам у тренуванні пам'яті. Ряд карт (кількість карт залежить від складності гри) покладені в ряд на столі картинкою вниз. Грають по черзі відкривають будь-які дві карти на вибір. При збігові значень карт (дві дами, два туза), гравець забирає їх собі.
Спеціально для тренування пам'яті за цим же принципом зроблена настільна гра Memory (меморі) з картками на різні теми. В колоді безліч карт, які дублюють один одного. Картки розкладаються на столі, і дитина перегортаючи одну карту, шукає таку ж. Якщо не вгадав, то обидві картки перевертаються назад, якщо вгадав, то гравець забирає їх собі.
Такі ж ігри є і для комп'ютера: які встановлюються або онлайн-ігри.
У цю гру можуть грати діти від 2-3-х років і кількість гравців не обмежена. Тематичні картки також допоможуть збагачувати словниковий запас дитини. Також можна тренувати пошук однакових кольорів, розмірів і т. д.

Зворотний рахунок

Запропонуйте дитині рахувати у зворотний бік від 200 або 300 до 1 через 3 або 4, тобто 200, 196, 192, 188 і т. д. Це вправа дозволить не тільки тренувати пам'ять, але і концентрувати увагу і реакцію.

Запам'ятовуємо в найдрібніших деталях

Потрібно дивитися на будь-яку річ півхвилини. Потім закрити очі і подумки описати цю річ до найдрібніших подробиць. Щось не згадали — повторіть завдання. Повторюйте, поки дитина не зможе описати побачене в найдрібніших деталях.

Тренування слухової пам'яті

Для тренування слухової пам'яті знизьте звук при прослуховуванні радіопрограми або подкасту до мінімуму. При цьому потрібно повністю сконцентруватися на звуці для розуміння почутого. Потім повторіть суть почутого або дослівно. Таку вправу можна виконувати не більше п'яти хвилин.

Помічник в запам'ятовуванні — пошук самої суті

З кожним новим навчальним роком інформації для запам'ятовування стає все більше і тому запам'ятовувати її все важче. Навчити школяра правильно групувати навчальний матеріал, виділяючи найголовнішеЗнаходити ключові слова і поняття. Для такої роботи можна користуватися таблицями, схемами, малюнками. Щоб дитині було цікавіше, нехай користується для роботи маркерами і кольоровими олівцями.
Навчіть правильно переказувати навчальний матеріал, поясніть, що є переказ близький до тексту, а є стиснутий за ключовими словами. Покажіть, як можна в параграфі виділяти основну думку різними кольорами, все це згодом допоможе у придбанні необхідної для навчання інформації.

Розгадуйте кросворди

Кросворди і сканворди розгадуйте всією сім'єю, теж хороша гра для тренування пам'яті.

Гра в міста і слова

Лягаючи спати або перебуваючи в черзі, в транспорті можна згадати стару добру гру в міста або слова: коли перший гравець називає слово, а другий повинен назвати слово, яке починається з останньої літери названого слова. Так можна грати в міста, в слова, в іноземні слова. Називати можна тільки іменники в початковій формі (називний відмінок, однина).

Основи гарної пам'яті

Для повноцінної роботи мозку і пам'яті організму дитини (та й дорослого) потрібно добре висипатися, правильно харчуватися. Необхідні для розвитку і зміцнення пам'яті та поліпшення роботи мозку мінерали — цинк, сірка, залізо, вітаміни групи В, фосфор — містяться в злакових культурах, горіхах, бобових і морській рибі.
А які ігри для розвитку і тренування пам'яті використовуєте ви?
Джерело: http://pedsovet.su/metodika/5853_igry_na_razvitie_pamyti

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...